contador de visitas gratis AMICS UAB-CVC participa a ELLIS, xarxa europea d’ Intel·ligència Artificial

CVC participa a ELLIS, xarxa europea d’ Intel·ligència Artificial

Una de les quatre noves unitats de l’European Laboratory for Learing and Intelligent Systems (ELLIS), serà a Barcelona on el CVC comptarà amb paper destacat. Aquesta xarxa en intel·ligència artificial connecta als millors investigadors en aquest àmbit a Europa.

Cinc membres del Centre de Visió per Computador(CVC) i de la UAB en formen part d’aquesta iniciativa que codirigirà Dimosthenis Karatzas, professor del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i director associat del Centre de Visió per Computador (CVC). A més del Prof. Karatzas participen Maria Vanrell Martorell, Antonio Manuel López Peña i Jordi Gonzalez Sabaté, tots ells professors del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC), juntament amb l’investigador del CVC, Joost van de Weijer.

La Unitat ELLIS de Barcelona és la tercera en dimensions i representa la integració de Catalunya en la xarxa més puntera i un aval a la recerca, per qualitat i impacte, duta a terme en l’àmbit de la intel·ligència artificial.

L’equip de recerca de Barcelona estarà format per 21 científics connectant la comunitat científica de cinc universitats i quatre centres de recerca: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre de Visió per Computador (CVC) i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), ambdós al campus de la UAB, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI/CSIC-UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

Aquesta iniciativa que ha estat impulsada des del Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Estratègia Catalonia.AI, i liderada pel Departament d’Empresa i Treball té com objectiu la recerca fonamental interdisplicinària i transversal en l’aprenentatge automàtic i en els camps relacionats, com la visió, la robòtica i el processament del llenguatge natural, així com fomentar els vincles amb la indústria i la generació de talent destacat en aquest camp.

Aquesta unitat estarà dirigida per la investigadora Carme Torras, cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), i pel professor del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i director associat del Centre de Visió per Computador (CVC), Dimosthenis Karatzas.

Estratègia Catalonia.AI

La Generalitat de Catalunya va impulsar el 2020 l’Estratègia Catalonia.AI dedicada a l’impuls de la recerca en intel·ligència artificial i amb l’objectiu de convertir Catalunya en un pol d’innovació, lideratge i atracció de talent i d’empreses en aquest camp. La creació de la Unitat ELLIS Barcelona ha estat una de les línies de treball de l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA), que és, juntament amb el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial (OEIAC) i la Comunitat d’IA de la Digital Catalonia Alliance, un dels quatre pilars de l’Estratègia Catalonia.AI.

Xarxa europea de recerca en intel·ligència artificial

ELLIS és una xarxa d’excel·lència de recerca fonamental en intel·ligència artificial a Europa per generar innovació tecnològica i crear un impacte social i econòmic positiu. Fundada el 2018, té l’objectiu de convertir Europa en una regió pionera i reforçar l’excel·lència i la sobirania tecnològica.

A part de Barcelona, les altres tres noves unitats que s’han afegit a ELLIS han estat Graz (Àustria), Potsdam (Alemanya) i Trento (Itàlia). Amb aquestes noves incorporacions, ELLIS compta actualment amb 39 unitats en 14 països diferents.

 CVC, premi Col.lectiu UAB a la Festa AmicsUAB 2022

El Premi Col·lectiu UAB, dedicat a entitats de la UAB que treballen per millorar el servei de la Universitat, va ser atorgat a la darrera edició de la Festa d’AmicsUAB al Centre de Visió per Computador. Es tracta d’un consorci públic format per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona que es dedica a la investigació i la formació així com a la transferència d’aquestes tecnologies cap la societat amb aplicacions en medicina, seguretat, indústries culturals, mobilitat. Xavier Verge, representant del Consell Social de la UAB, va entregar el premi que va recolir el  Prof. Josep Lladòs, Director del Centre.  Xavier Verge va afirmar “Al llarg dels anys he anat ocupant diverses responsabilitats dins de la Universitat que m’han permès veure de prop el que han fet des del Centre de Visió per Computador i realment és una de les nostres gran joies de la corona [de la UAB]”.

Per la seva banda, el Prof. Josep Lladòs va dir que “científicament estem orgullosos perquè hem adoptat una visió de lideratge a nivell català, però també internacional .../... Podem dir que som el hub en Intel·ligència Artificial més potent en recerca i en impacte a Catalunya”.  Va agrair el premi a AmicsUAB, però “és un premi col·lectiu deixeu-me agrair a les persones que estan o que han estat al llarg dels anys al nostre centre”.

 

Crèdits Imatge de Gerd Altmann en Pixabay