|
El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, abans reconegut com a Dia Internacional de la Dona Treballadora, per commemorar-ho s’han organitzat diversos actes tant a la Universitat Autònoma de Barcelona com AmicsUAB
¿Què es celebra el 8 de març?
En aquesta diada es recorda que el 8 de març de 1857 un grup d’obreres tèxtils van omplir els carrers de Nova York per reivindicar unes condicions de treball òptimes i van ser brutalment reprimides per la policia deixant 120 dones mortes, unes per armes de foc i altres cremades a l’incendi provocat a la fàbrica Textil Cotton.
A la Segona Trobada de Dones Socialistes al 1910 ja es va proclamar aquesta data com a Dia Internacional de la Dona Treballadora, però hem d’esperar a 1977, per a que l’ONU reconegui oficialment el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.
Molt camí per arribar a la Igualtat entre homes i dones
El camí de reclams per aconseguir una societat més igualitària i justa es manté en l’agenda actual promogut des del feminisme. Venim d’una tradició patriarcal on la dona ha estat relegada a les tasques de la llar i a la cura dels menors i dels dependents. Els avenços socials i polítics, gràcies a la lluita de moltes dones i dels moviments feministes, comporten millores en termes d’igualtat i fins i tot en la salut de les dones. Malgrat això, la dona encara experimenta situacions de discriminació que evidencien la importància del reclam per un entorn més just.
Per fer-ho més visible, Catalunya se situa en novena posició en igualtat de gènere en Europa. En concret, l’índex d’igualtat de gènere l’any 2023 és del 74,1%. Aquest és un instrument que permet mesurar el grau d’igualtat entre homes i dones a partir de sis dimensions. Com a mostra, la desigualtat de gènere és present, especialment, en Temps i Coneixement. D’altra banda, a Espanya l’índex és de 74,6 sobre 100, amb pitjors resultats en les dimensions de Coneixement, Poder i Salut.
Cóm celebrem el Dia Internacional de la Dona?
Al llarg de tota la setmana hi han previstos diversos actes commemoratius a la UAB. L’acte central tindrà lloc el proper dia 9 de març, organitzat per l'Observatori per a la Igualtat, (a les 12 h a la sala d’actes del Rectorat de la UAB) en el que es farà un reconeixement a la directora de l’Institut d’Estudis del Treball i professora de Sociologia de la UAB, Pilar Carrasquer Oto. A més a més, la UAB, mitjançant l'Observatori per a la Igualtat, s'adhereix al manifest del 8 de març de 2023 de la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles (RUIGEU per les seves sigles en castellà).
AmicsUAB, conscient de les desigualtats de gènere existents, ha organitzat el pròxim 22 de març a les 19 h la conferència “Treballs i gènere" a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí que anirà a càrrec de Vicent Borràs Català, professor de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i investigador de QUIT. En aquesta conferència es posarà de manifest com encara avui dia les dones han d’afrontar i compaginar les tasques domèstiques i la feina fora de la llar, d’aquí el títol “treballs en plural i gènere”.