|
El 16 de novembre passat la UAB Casa Convalescència va acollir, un any més, la tradicional Festa AmicsUAB de l’Associació d’Amics de la UAB, en la que es va homenatjar el CREAF, Antonio Franco, Josep Font i Ana Ripoll. Bonaventura Clotet i les dones del Celler De Can Roca van ser reconegudes també amb els premis del Consell Social.
Albert Sòria, president de l’Associació Amics de la UAB, va donar la benvinguda i va expressar el seu desig de que “la nostra Universitat tingui el reconeixement que mereix”.
Acte seguit Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, va presentar els premis Universitat-Empresa i Universitat-Societat, que s’atorguen a persones de prestigi reconegut per la seva trajectòria empresarial i social, respectivament.
El premi Universitat-Societat va ser per a Bonaventura Clotet, llicenciat en medicina per la UAB, cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, per "l’excel·lència i amplitud de la seva trajectòria com a metge expert en el camp de les malalties infeccioses, en la qual combina amb èxit la docència universitària i la recerca científica, sent un dels investigadors internacionals més reconeguts del VIH; i per l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques fins a la creació de consorcis públics i privats".
El premi Universitat-Empresa d’enguany va ser un premi col·lectiu, a la mare, Montserrat Fontané, i a les dones dels tres germans del restaurant El Celler de Can Roca: Anna Payet, representant de restaurant a la Fundació Jordi Comas; Encarna Tirado, directora de l’espai de banquets i càterings de l’Espai Mas Marroch; i Alejandra Rivas, responsable de la gelateria del grup, Rocambolesc. El Consell Social va voler reconèixer "el significat de la seva activitat professional en el camp de la restauració i de l’hostaleria, en el marc dels valors del treball, del compromís i de la passió, per la seva aportació al projecte dels germans Roca, exemple d’excel·lència en la recerca científica i innovació catalana aplicades a la gastronomia, i en reconeixement i exaltació de les silents figures femenines que complementen i sostenen l’excepcionalitat de la iniciativa Roca".
Amics de les Biblioteques i Amics dels Amics
A continuació, Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, va presentar la segona edició dels premis Amic de les Biblioteques, amb els quals la Universitat Autònoma de Barcelona reconeix aquelles persones o institucions que han fet aportacions destacades a les biblioteques de la Universitat. Joan Ramon Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques, va enumerar els guardonats: Martí Gelabertó (Cartoteca General),Manuel García Doncel (Biblioteca de Ciència i Tecnologia), Enric Lluch (Biblioteca d'Humanitats), Humberto Rivas (Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General) i José María Veciana (Biblioteca de Ciències Socials), aquests tres últims a títol pòstum.
Finalment, es van lliurar els guardons de l’Associació d’Amics UAB que premien entitats i persones que han tingut trajectòries destacades en relació a la Universitat. El Premi Col·lectiu UAB va ser per al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el premi va ser recollit pel seu director, Javier Retana.
I els premis "Amic dels Amics" d’enguany van ser per a:
Josep Font, catedràtic jubilat de química orgànica, vicerector en dues ocasions, degà de la Facultat de Ciències i, entre 2009 i 2017, síndic de greuges de la Universitat.
Antonio Franco, exdirector d'El Periódico de Catalunya i president de l'Associació d'Amics de la UAB del 2010 al 2014.
Ana Ripoll, catedràtica d'arquitectura de computadors, docent a l'Escola d'Enginyeria i rectora de la UAB entre l'any 2008 i el 2012.
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va cloure els parlaments fent referència a la situació política que viu el país: “demano tornar a la normalitat i defenso el diàleg com a única sortida al conflicte que vivim”. I va felicitar a l’Associació que està formada “per persones que estimen la UAB” i que actes com aquest serveixen per sintetitzar i canalitzar la relació entre la universitat i la societat: “una societat que fa possible una bona universitat que és també reflex d’una bona societat”.
L'actuació del Cor de Cambra de la UAB, que va interpretar entre d’altres la peça creada especialment amb motiu del 50è aniversari de la UAB, va cloure l’acte.