|
Onda Cero acull el nou podcast titulat "La Intel·ligència Artificial és capaç de diagnosticar algunes malalties amb una fiabilitat igual a la del millor dels experts humans", amb col·laboració de Fujifilm que ha creat una secció "Never Stop" dels seus treballs audiovisuals.
La pandèmia de la COVID-19 ha accelerat en gran manera la implantació de sistemes digitals en centres de salut i hospitals. En aquest sentit, ha servit de revulsiu per a avivar el procés de transformació i integració d'eines d'atenció mèdica a pacients en remot. Cal destacar que des de l'aplicació de l'Estat d'Alarma durant 2020 les Teleconsultas es van incrementar en un 153%. No obstant això, el pas de gegant en la medicina s'està donat gràcies a la Intel·ligència Artificial (IA). Aquesta tecnologia pot definir-se com el conjunt d'habilitats que presenten les màquines, i que són anàlogues a les que posseïm els éssers humans, com ara el raonament, l'aprenentatge, la creativitat i la capacitat de planejar. En aquest sentit, el desenvolupament de la IA va lligat intrínsecament al de la gestió i anàlisi de quantitats ingents d'informació, la qual cosa s'ha denominat Big Data, o al de la Mineria de Dades, és a dir, una tècnica d'anàlisi d'informacions que busca patrons que es repeteixen amb la finalitat de trobar marcadors o indicadors que puguin portar a predir resultats. Totes aquestes tecnologies en l'actualitat són les que permeten l'existència d'una Intel·ligència Artificial que, com apunta Francesc Cayuela, CEO de BDCare, Big Data Research; President de Amics UAB, i President de la FECAMM, Federació Catalana de Malalties Minoritàries, són un gran aliat per a la diagnosi mèdica, ja que "una màquina pot mirar milions més d'imatges [que un Doctor]. Però, a més, els algorismes, la precisió amb què analitzen i l'extracció de la informació que s'aconsegueix de la Intel·ligència Artificial a l'hora de mirar la imatge és, actualment, com menys igual en fiabilitat a la del millor expert humà".
Un dels aspectes a destacar en les aplicacions mèdiques d'aquestes tecnologies és que permeten una millora de la qualitat assistencial als pacients, ja que, com indica Cayuela, "el fet que la Intel·ligència Artificial doni suport al doctor i li faci l'anàlisi de la dada, li prepari tota la informació i la reunió que tindrà amb el pacient, permetrà que el doctor li pugui dedicar 10 minuts. Però, a més, serà un temps orientat absolutament a la qualitat en l'atenció. La Intel·ligència Artificial no pot substituir al doctor, però sí que proporcionar-li més temps perquè tingui més qualitat en l'atenció".
La fiabilitat i la rapidesa amb la qual poden generar-se els diagnòstics són una de les puntes de llança per a aconseguir un consens en la necessitat d'implantació de sistemes de IA en centres de salut i hospitals. Com apunta el CEO de BDCare, "el fet de tenir un diagnòstic el més ràpid possible és fonamental perquè, si no, un pacient està perdent qualitat de vida. En el cas de les malalties rares, són els casos més complexos i que forcen més al sistema. I és on més útil serà la Intel·ligència Artificial". En aquest sentit, la capacitat predictiva d'aquesta tecnologia és crucial per a la detecció precoç de malalties. Per això, Domènec Far, Director de Tecnologia i Transformació Digital de la Clínica Dexeus Dona, considera que estem davant el futur de la medicina, ja que “qualsevol persona, qualsevol ciutadà, a partir del moment que neix ja se li pot fer una anàlisi genètica. Si se li detecta una malaltia, [amb aquestes tecnologies] se li pot monitorar al llarg de la seva vida. I qualsevol tipus d'avís arribarà al metge. Això és medicina preventiva i assegurarà tenir una bona qualitat de vida”.
La IA, a més, serà una palanca de canvi per als tractaments mèdics, ja que, com indica Francesc Cayuela "estem anant a una medicina personalitzada, a través de dades mèdiques i wearables. És el futur". I és que l'anàlisi mitjançant Intel·ligència Artificial de tota la informació prèvia de què disposen els hospitals, així com la que es reculli al llarg de la vida d'un pacient, sumat a l'anàlisi exhaustiva de variables genètiques, podrà donar pas a la creació de teràpies i medicaments específics per al tractament de cada individu.
No obstant això, i malgrat el que puguin pensar alguns professionals del sector, la IA no té la intenció de desplaçar a ningú. Com indica Far, "la Intel·ligència Artificial ja és una realitat i hem d'anar-nos acostumant a anar treballant amb persones i algorismes. La tecnologia no substituirà res, però serà un facilitador".
Consulta la notícia original a la web d'Onda Cero.