contador de visitas gratis AMICS UAB-Mor Antonio Franco

Mor Antonio Franco

Antonio Franco ha mort aquest dissabte 25 de setembre. Des del 2011 que lluitava contra un càncer. Gran del periodisme va assumir la presidència d'AmicsUAB durant els anys 2010-2014. El 2014 va decidir retirar-se del càrrec pels seus problemes mèdics. 

Franco va néixer l'any 1947 en una família lleidatana establerta a Barcelona. Es va titular en Periodisme a l'Escuela de la Iglesia, a Barcelona. Més tard va ser professor de Redacció Periodística en aquesta mateixa institució i posteriorment va passar a ensenyar Tecnologia i Disseny de diaris a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

Va començar a treballar el 1969 com a informador esportiu al Diario de Barcelona, i després va passar per les àrees de disseny, informació política i coordinació editorial. El 1976 va ser nomenat subdirector del diari.

Va tenir una breu estada per Televisió Espanyola, dirigint el programa de resum setmanal Siete Días i el 1978 va rebre l'encàrrec d'organitzar l'equip fundacional i el futur model de diari d'El Periódico de Catalunya -del qual va ser el primer director- que en només tres anys es va convertir en un dels quatre diaris més llegits d'Espanya. El 1982 es va incorporar com a director adjunt al diari El País, de Madrid, per preparar-ne la sortida i dirigir l'edició de Barcelona. Al 1988 torna a El Periódico de Catalunya com a director. El maig del 2006 abandona el càrrec per assumir el d'assessor de la Presidència de Grupo Zeta.

Membre del Grup Democràtic de Periodistes durant el franquisme, Antonio Franco era membre electe de l'IPI (Institut Internacional de la Premsa), organisme dedicat a la defensa activa de la llibertat d'expressió i comunicació a tot el món. En aquesta matexia línia, va ser un dels redactors del Codi Deontològic del Col.legi de Periodistes de Catalunya, i va impulsar posteriorment l'Estatut de Redacció intern del diari El Periódico, que estableix les obligacions ètiques dels periodistes del mitjà. Ha rebut els premis de periodisme Godó, Ortega y Gasset, Luca de Tena de periodismo i Antonio Asensio.

 

Podeu veure la notícia publicada al llibre de memòria de la UAB.