contador de visitas gratis AMICS UAB-La UAB exposa la mostra 'Los Quijotes de la Autónoma'

La UAB exposa la mostra 'Los Quijotes de la Autónoma'

La UAB exposa "Los Quijotes de la Autónoma", una destacada mostra amb exemplars d'El Quixot fruit de la donació de Francisco Rico, professor emèrit, membre de la Real Academia Española i un dels principals quixotistes a nivell mundial. L'exposició, que es podrà veure fins al 16 de desembre, està organitzada pel Servei de Biblioteques de la UAB i Cultura en Viu i té com a comissari Rafael Ramos, professor de literatura espanyola de la Universitat de Girona. Es pot visitar també a través d'una exposició virtual.

A l'acte d'inauguració, que va tenir lloc el 9 de novembre, Rico va oferir una lliçó magistral tot explicant als assistents els exemplars exposats a la mostra. Va referir anècdotes i episodis singulars relacionats amb l'edició i difusió de l'obra de Cervantes, posant èmfasi en el procés que va dur El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha a convertir-se en un clàssic i parlant de correctors, il·lustradors i altres figures relacionades amb el quixotisme. Rico va lloar, a més, els "tresors" bibliogràfics que hi ha a Barcelona, que és, segons va afirmar, "la ciutat més cervantina".

El novel·lista Eduardo Mendoza, que va obrir l'acte, va valorar que, "per als bibliòfils i els amants d'El Quixot, aquesta exposició és una ocasió gairebé amorosa". Segons va explicar, l'obra "desencadena una cascada d'idees i transforma el gènere" de la novel·la, i continua sent "la referència per als que escrivim avui dia". Pel que fa a la seva experiència personal, va explicar la seva presa de contacte amb el llibre com "una addicció immediata" i, en particular, va destacar la importància que va tenir per a ell l'edició anotada de Francisco Rodríguez Marín.

L'acte va ser amenitzat amb una actuació de Jordi Savall (viola de gamba) i el seu fill Ferran Savall (veu i tiorba), que van oferir un recital de "cants i danses al temps de Miguel de Cervantes". Van interpretar "Paxarico tu te llamas", d'autor anònim sefardí, "Marinero soy de amor", de Miguel de Cervantes, una dansa morisca d'autor anònim, l'improvisació "Canarios" i "Passamezzo moderno", de Diego Ortiz.

Una mostra didàctica

La col·lecció de Quixots de la UAB serà presentada en una exposició en extrem didàctica, clara i visual. Hi apareixen materials de totes les èpoques des del moment de la publicació de la primera part, i permet seguir còmodament els canvis en la manera d'imprimir l'obra al llarg dels segles: edicions en quart per al lector acomodat, l'aparició de les il·lustrades amb gravats, la popularització del llibre en edicions de butxaca, la seva transformació en un clàssic de la literatura universal, les grans interpretacions artístiques dels segles XIX i XX o la rellevància de les seves traduccions.

Entre les fites essencials en la transmissió del llibre, s'exposen aquí l'edició de València de 1605, la primera espanyola en petit format; les impressions de Madrid de 1636-1637 i la de Brussel·les de 1662, de les que n'arrenca la major part de les posteriors; l'esplèndida de Londres de 1738 que, en el text i els ornaments, tracta ja el Quixot com una obra clàssica; l'elegantíssima edició de l'Haia de 1744, i moltes altres.

A més dels exemplars, l'exposició inclou destacades il·lustracions i un document audiovisual sobre les adaptacions de l'obra.

 

Del 9 de novembre al
16 de desembre de 2015
de 10.00 h a 18.00 h
de dilluns a divendres


Sala d’Exposicions de la UAB
(Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Plaça Cívica)