contador de visitas gratis AMICS UAB-Dia Internacional de la Dona Matemàtica 2022

Dia Internacional de la Dona Matemàtica 2022

La bretxa de gènere al món de les matemàtiques creix sense aturador i dies com aquest serveix per revindicar la figura de la dona en aquesta àrea.

Avui 12 de maig se celebra el Dia Internacional de les Dones Matemàtiques. Va ser proclamat a Rio de Janeiro l’any 2018 pel Comitè de Dones i Matemàtiques de la Unió Matemàtica Internacional.

Tot i que es una celebració bastant recent, poc a poc es veuen canvis a la societat i s’està començant a incorporar la presència i importància de les dones, sobre tot en un àmbit com la ciència. La data triada no és casualitat. Ha estat seleccionada per a la celebració d’aquest dia amb motiu del naixement de Maryam Mirzakhani, la primera dona, i única, en rebre la Medalla Fields, oficialment coneguda com a Medalla Internacional per Descobriments Excel·lents en Matemàtiques. Es tracta d’un premi atorgat a dos, tres o quatre matemàtics de fins a 40 anys a cada Congrés Internacional de la Unió Matemàtica Internacional. Mirzakhani va ser guardonada l’any 2014 i es va convertir en la primera dona en tota la història en rebre aquest premi. Es va voler reconèixer les seves contribucions, qualificades d’excel·lència, a la dinàmica i la geometria de les superfícies de Riemann i els seus espais de mòdul.

Un article publicat a El País el 12 de maig de 2020, va recollir un seguit de dades interessants referents a la quantitat de dones que formen part de l’àrea de les matemàtiques:

Segons dades proporcionades pel llavors Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en el curs 2017/2018, les dones constituïen un 35% del personal docent i investigador en l'àrea de matemàtiques, però “el percentatge es torna fins i tot més preocupant quan parlem del rang més alt, el de catedràtiques d'universitat, descendint al 13%”, expliquen Calaza Díaz i Camacho Aguilar. “També estem invisibilitzades en altres àmbits, com en els llibres de text, en els quals la referència a dones se situa en un 5% en ciència i un 1% en tecnologia. Aquesta invisibilización es tradueix en una falta de models per a les nenes i joves. Tenir un dia com el 12 de maig ens permet donar a conèixer a matemàtiques i crear models a seguir”, apunten.

Tot apunta a que, tot i els grans canvis socials que s’estan esdevenint actualment, encara queda molt a fer per a que la dona sigui reconeguda, de manera igualitària, en tots els àmbits dins del món de la ciència.