contador de visitas gratis AMICS UAB-Dia Mundial de l'Aigua 2022

Dia Mundial de l'Aigua 2022

Cada 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua on es recorda la seva importància.

Aquest any, el motiu principal de la celebració és posar el focus d'atenció en les aigües subterrànies ja que la majoria d'ecosistemes, com els aiguamolls i els rius, depenen d'això. L'aigua és un dels elements més importants a la nostra vida, sense ella no podem viure. Tot i això, encara hi han més de 2.000 milions de persones que no tenen accés a aquesta. La contaminació de l'aigua cada dia està més present.

Els microplàstic i les deixalles ocupen una gran part dels espais aqüàtics i els ecosistemes es veuren directament afectats per això. L'èsser humà ha de saber cuidar el que l'envolta i protegir tot allò que ens fa bé. D'acord amb l'ONU: "És per això que hem de protegir-les de la sobreexplotació -extreure més aigua de la que es recarrega amb la pluja i la neu- i la contaminació que actualment les aguaiten, ja que pot desembocar en l'esgotament d'aquest recurs, en l'encariment del seu tractament i regeneració i fins a la paralització del seu ús". 

S'estima que per a l'any 2030 s'aconsegueixi un desenvolupament sostenible que permeti el sanejament i gestionament de l'aigua potable, deixant-la lliure de contaminació. És per aquest motiu que hi ha uns punts marcats que s'han d'assolir:

- Donar accés universal a l'aigua potable

- Millorar la qualitat de l'aigua reduïnt la contaminació

- Utilitzar, eficientment, recursos hídrics que permetin l'extracció i proveïment d'aigua dolça

- Protegir els ecosistemes aqüàtics

El passat 22 de setembre a les 19 h, vam celebrar l'acte "L'escassetat de l'aigua al món, una visió crítica" a la biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí. Vam poder comptar amb la ponència d'en David Saurí, coordinador del Grup de Recerca en Aigua Territori i Sostenibilitat (GRATS) i professor del Departament de Geografia de la UAB. Durant la xerrada es va parlar de l'escassetat física i escassetat social mitjançant una mirada global i la mirada catalana sobre el fenomen de la pobresa hídrica.

Si vols saber-ne més sobre què es va parlar durant aquest Uiversitat Opina consulta aquí.