contador de visitas gratis AMICS UAB-De la prehistòria al segle XVIII, visita a les Coves del Toll i la casa natal de Rafael Casanova

De la prehistòria al segle XVIII, visita a les Coves del Toll i la casa natal de Rafael Casanova

De la prehistòria al segle XVIII, visita a les Coves del Toll i la casa natal de Rafael Casanova

 
El matí del dissabte 30 de juny, l’Associació d’Amics de la UAB retrocedia en el temps per visitar l’important llegat prehistòric de les coves del Toll. Un grup de 17 persones es va desplaçar a Moià, la capital de la comarca natural del moianès, per acudir a la sortida organitzada per l’Associació. En primer lloc, acompanyat per un guia, el grup es va endinsar a la cova principal del complex de les coves del Toll, format per quatre cavernes, i una de les coves d’Europa més riques en fauna del quaternari, durant la glaciació de Würm. Gairebé dos quilòmetres de recorregut, només 159 d’ells visitables, on s’hi ha trobat restes, entre d’altres, d’hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, així com sílexs corresponents al mosterià i que fan palesa la presència humana durant el Paleolític Mitjà. Hi ha troballes posteriors, datades del Neolític o l’edat de bronze, material que serveix per estudiar l’evolució dels humans i canvis substancials com, per exemple, l’aparició de l’agricultura. Des que les coves fossin descobertes de forma casual el 1952, les excavacions per buscar les restes s’han succeït, fins arribar a recuperar un important patrimoni històric.
 
El grup va continuar el matí al parc arqueològic, una caminada tranquil·la i agradable, que inclou la visita exterior d’altres coves de la zona, així com de reproduccions de cabanyes, que emulen els habitatges de l’època prehistòrica.
 
Els objectes més representatius trobats a les coves i al parc estan al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, que el grup va visitar a última hora del matí, també acompanyats d’una guia. Allà van poder veure, entre d’altres objectes, esquelets prehistòrics ben conservats, com el d’una dona de 60 anys, morta a causa d’una sinusitis, segons estudis posteriors. El museu està situat al primer pis de Casa Natal de Rafael Casanova, on s'hi troba un museu dedicat al que fou conseller en cap de Barcelona i heroi del setge de 1714. Els Amics va aprofitar per avançar en el temps, i reviure la biografia de la família Casanova. Plafons informatius, documents, mobiliari i objectes de la època narren la història d’una família benestant vinculada al comerç del gra i la llana, i de la figura del Rafael Casanova, molt lligat a la història de Catalunya de principis del segle XVIII.