contador de visitas gratis AMICS UAB-Presentació d'Ecologia viscuda, de Jaume Terradas

Presentació d'Ecologia viscuda, de Jaume Terradas

Jaume Terradas presenta el seu últim llibre, Ecologia viscuda, a la Torre Vila-Puig. L'acte compta amb l'assistència d'una vintena de persones.

 

Jaume Terradas és biòleg i catedràtic emèrit d'Ecologia de la UAB. Impulsor de la recerca sobre ecosistemes terrestres a Catalunya, introductor de l'educació ambiental, promotor i primer director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la UAB, és membre de diverses societats científiques, com ara l'Institut d'Estudis Catalans. Ha escrit també poesia i ha guanyat diversos premis literaris i també reconeixements de gran nivell a la seva tasca científica com ara la Medalla Narcís Monturiol, el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya o el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

El doctor Josep Peñuelas, membre del CSIC i del CREAF, va descriure al seu amic Terradas com un erudit que sempre està al dia, com el pare de l'ecologia terrestre a la Mediterrània i com un gran divulgador de la ciència a casa nostra "escèptic, lúcid i una mica pessimista". A més, va afirmar que el llibre és de lectura ràpida i àgil i va aclarar que no es tracta només d'un llibre ambientalista ni tan sols d'un al·legat sinó que, en essència, pretén ser un llibre d'ecologia.

 
Terradas va iniciar la seva xerrada referint-se al seu llibre Ecologia, avui i va afirmar que les coses no han canviat gaire en aquestes últimes dècades. "Hi ha més consciència, però el que cal és un compromís institucional més ferm per protegir el medi ambient", va recalcar  l'autor. Terradas va rememorar els seus inicis com a ecòleg i la seva passió per l'ecologia en una sortida als Monegres, territori sobre el qual faria la tesi doctoral. En aquella primera visita amb el professor Balcells a la llacuna de la Playa Terradas va descobrir que volia dedicar-se a l'estudi dels secrets de la natura i la vida, i va afirmar que, sovint, "encara hi torna".

Durant l'elaboració de la tesi doctoral, Terradas va contactar amb professionals i investigadors de gran renom com ara Marcel-Henri Gaussen o Heinrich Walter.

Terradas va aprofitar l'acte per mostrar algun projecte que s'ha endegat des del CREAF i que han estat pioners a l'Estat Espanyol i a Europa, per declarar que "la natura no és el nostre patrimoni sinó que nosaltres en som meres parts" i per ensenyar als assistents mapes comparatius de diverses regions del món erosionades per la desforestació i altres agressions humanes, així com pels efectes de desastres naturals com el tsunami de l'any 2004 al sud-est asiàtic. També va reivindicar la creació d'un Pla Nacional de Boscos, el trencament de la tendència de socialització el bosc i també va exigir més recursos humans, d'utillatge i llibertat per als investigadors.

La presentació del llibre Ecologia viscuda va servir per crear un espai de reflexió i de diàleg sobre l'impredictible canvi climàtic (que els negacionistes encara ignoren), sobre la gestió política dels recursos naturals, sobre la crisi, sobre la manera que tenim al primer món de gestionar els negocis i la producció i, per damunt de tot, sobre els reptes que els humans tenim davant nostre i el compromís que tenim envers el planeta.

Consulteu l'entrevista amb l'autor