contador de visitas gratis AMICS UAB-Un dia a Món Sant Benet

Un dia a Món Sant Benet

 
 
La visita al Món Sant Benet del passat 28 de maig, organitzada per l’Associació d’Amics UAB, va resultar una jornada cultural molt especial. La visita va començar puntual a dos quarts d’onze del matí quan els 35 assistens van iniciar la ruta per la part romànica del complex.
  
 
 
 
El monestir de Sant Benet del Bages data del segle X. Un monestir d’origen romànic, en el què també s’hi poden trobar trets de les èpoques posteriors: gòtica, barroca i modernista. Els assistents van poder contemplar l’interior de l’església de Sant Benet, el claustre i els espais annexos, així com el celler. A través de l’explicació del guia i de l’audiovisual no només van fer un recorregut pel llegat arquitectònic, sinó també per l’evolució social i històrica de la Catalunya de l’últim mil·leni.

Durant la segona part de la visita, el grup va canviar d’època per situar-se a inicis del segle XX, quan la familia del pintor Ramon Casas i Carbó (1866-1932) s’instal·lava per a passar les vacances d’estiu a una part del monestir reformada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Dividits en dos grups més petits, els visitants van visitar l’apartament d’aquesta família benestant de la burgesia catalana, i del pintor que seria un dels impulsors del modernisme a Catalunya.

La visita a la part modernista va tenir la particularitat que a diferentes sales, una veu en off que simulava la d’un dels habitants de la casa, va ajudar als visitants a sentir les emocions i la quotidianeitat de la època. Un jocs de música, imatges, olors i llums va acompanyar els assistents al llarg de tot el recorregut per un espai colorista, amb mobles i peces de col·lecció originals de l’epoca. Una visita molt dinàmica i entretinguda pel luxe de la Catalunya de fa 100 anys.
 
Després d’un menú de cuina catalana en el Restaurant la Fonda, un dels tres restaurants situats al complex, el grup va acudir al taller sensorial titulat “El sentit dels sentits” de la Fundació Alicia, un centre de recerca científica i gastronòmica encapçalat pel cuiner Ferran Adrià i assessorat pel cardiòleg Valentí Fuster. Els assistents van reflexionar, a través d’exemples concrets, sobre la manera com els cinc sentits entren en joc a l’hora de tastar els aliments.
 
Situat al municipi de Sant Fruitós del Bages, al costat de Manresa, aquest complex inaugurat el 2007 està envoltat de natura. El grup va poder estirar les cames i gaudir d’aquests paratges tot passejant pels horts situats al voltant del monestir. Unes plantacions ecològiques on s’hi cultiven diversos productes. Es tracta d’una feina de recuperació de les varietats autòctones. Els 35 visitants van poder veure fins a sis varietats de blat, que es corresponen amb els diferents tipus d’aquest cereal que s’han anat conreant en les diferents èpoques històriques. Un d’ells és la mateixa varietat que es cultivava fa 8.000 anys a la Mesopotàmia.
 
La visita va finalitzar sobre les sis de la tarda, van ser vuit hores de cultura, sabors, aire lliure i bona companyia que va deixar a tothom amb ganes d’una propera sortida.
 
Consulta els àlbums de la visita: