contador de visitas gratis AMICS UAB-Joan Serra va acostar la cultura maia a la Torre Vila-Puig

Joan Serra va acostar la cultura maia a la Torre Vila-Puig

El passat dilluns 12 de març, Joan Serra, periodista i gran viatger, va presentar el seu llibre Ja’ab, un recull de dotze històries amb dotze protagonistes que succeeixen a diferents ciutats maies. El jove autor va escriure les històries després d’una estada de nou mesos al Yucatán, on hi ha realitzat un projecte de la Generalitat de Catalunya. No era el primer contacte del periodista amb la zona maia, que ja va visitar el 2008 al acabar la carrera de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fascinat per la cultura i la seva gent, no ha dubtat a plasmar les seves vivències en forma de ficció en dotze històries que condueixen al lector a viatjar a través de la seva mirada.

 

 

Després de mostrar-se molt satisfet de poder presentar el seu llibre a la Universitat Autònoma, lloc on ha estudiat i treballat i que qualifica com la seva “llar”, el jove autor va presentar els personatges de les històries vitals que conté l’obra, personatges de perfils diferents, edats diverses, objectius i motivacions divergents. Va explicar també les dotze ciutats que són escenari de cada un dels relats, dotze ubicacions dins del territori maia.
 

L’autor és un apassionat de Mèxic i de la cultura maia, un poble que, com va explicar, ha anat passant de generació en generació la seva passió pels teixits i els seus llegats: la cultura del blat de moro, base de la dieta llatinoamericana; la llengua maia, que s’està recuperant a la zona, i les seves múltiples llegendes, així com la seva cosmovisió del món. Molts d’aquests aspectes són tractats en el llibre.

 

 

Els maies també són un grans lectors de les estrelles, fa anys van pronosticar que el 2012 seria un any de canvis, fet pel qual enguany és l’Any de la Cultura Maia. Aquests canvis, que afectaran a tot el món, segons els maies s’han de superar de manera conjunta, totes les cultures i pobles units.

 

 
 
 
En el temps de debat els assistents van aprofitar per preguntar al periodista pel caràcter de la gent del país i per la seva vida quotidiana. Joan Serra va definir els habitants de la zona com un poble tranquil, el més hospitalari que hagi conegut mai, persones que viuen amb el que tenen i no volen més perquè consideren que no ho necessiten, una gent que mira el present i el passat i donen molta importància a la família, les tradicions i les arrels, així com a la cooperació entre pobles. De fet, a la contraportada del llibre hi podem trobar la frase en maia IN LÁAK’ECH, que significa ‘jo sóc un altre tu’, és a dir que una persona no pot fer mal a una altra, perquè també s’estaria fent mal a sí mateixa.

 

 

Joan Serra, que ha viscut durant nou mesos a la ciutat de Mèrida difonent la cultura catalana, ara es troba durant unes setmanes a Catalunya presentant el seu recent llibre: “Per mi és important difondre ara la seva cultura aquí i crear ponts entre cultures. És el que jo humilment faig amb aquest llibre”, conclou.

 

 

Amb la novel·la, a més, Serra, que properament es traslladarà a la ciutat de Mèxic per treballar en un projecte de la UNESCO, vol engegar un projecte social on joves sense recursos de cada ciutat del llibre elaborin un curtmetratge, per posteriorment ajuntar el resultat en una obra final conjunta. Mèxic és un país, tal i com va explicar l’autor durant la presentació, amb un gran racisme intern i amb unes grans diferències socials, la classe mitjana és molt reduïda. Malgrat això, és un país en creixement, amb un gran potencial, i amb unes tradicions mil·lenàries que Joan Serra no dubtarà en plasmar de forma literària en propers projectes que ja té en ment.
 
      Consulta l'àlbum de fotografies de la presentació    
 
Decarrega't la invitació                
 
 

 

 
 
 
Joan Serra Montagut (Barcelona, 1986) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona com a Premi Extraordinari i la seva gran passió és viatjar. Ha treballat en mitjans de comunicació locals i nacionals i s’ha implicat en nombrosos projectes de comunicació arreu del món (Equador, República Dominicana, Bòsnia Hercegovina, Guatemala, etc.). L’any 2007 guanya el concurs universitari de narrativa Hiperbòlic amb la novel·la escrita en català Un minut al paradís (una història que relaciona l’exili republicà de la postguerra amb la República Dominicana); l’any 2008, abans d’acabar la carrera universitària, es converteix en el guanyador espanyol de l’European Young Journalist Award, una competició paneuropea organitzada per la Comissió Europea a través de la qual viatja per Sèrbia, Eslovènia i Croàcia debatent sobre l’ampliació de la Unió Europea. Ha treballat en diversos projectes relacionats amb la UNESCO a Itàlia, Egipte i Mèxic i també amb el Parlament Europeu, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. Resideix a Yucatán des de fa nou mesos implicat en un projecte cultural de la Secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya i a partir del mes d’abril de 2012 treballarà a l’àrea de Comunicació i Cultura de l’oficina de la UNESCO de Mèxic, a la Ciutat de Mèxic.