contador de visitas gratis AMICS UAB-Una Festa d'AmicsUAB 2022 plena d'emocions

Una Festa d'AmicsUAB 2022 plena d'emocions


PorMaite Aldazabal

La Vintena Edició de la Festa d’AmicsUAB va ser un èxit. Era la primera que es celebrava sense restriccions, es van viure les retrobades amb velles amistats i es va vibrar de nou amb els premiats amb noms com Josep Oliver, Carolina Puig, Ricky Rubio, Rosa Mª Calaf, o entitats prestigioses de la UAB com el Centre de Visió per Computador o Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball, QUIT. I tots plegats vam cantar de nou el Gaudemus Igitur amb l’emoció a flor de pell.

 L’acte va comptar amb un presentador de primer nivell com és Xavier Coral, periodista i presentador del Telenotícies  Migdia de TV3.  Presidint l’acte estaven Virginia Luzón, vici-rectora de comunicació, Xavier Verge, en representació del Consell Social de la UAB i Francesc Cayuela, president d’AmicsUAB en la que va ser la seva darrera intervenció pública abans de deixar el càrrec un mes després.

 Francesc Cayuela Soriano

Precisament Francesc Cayuela va obrir l’acte fent balanç d’aquests darrers anys. Quan el seu equip es va fer càrrec de l’entitat ho va fer amb tota la il·lusió de poder donar un pas endavant a la missió d’AmicsUAB que no és una altra que la d’apropar la Universitat a la societat. Però ens han tocat anys convulsos primer amb la pandèmia del Covid-19; després va venir el ciberatac que va rebre la UAB i que també va patir AmicsUAB “una dificultat més”, va afegir Francesc Cayuela; i finalment la guerra a Ucraïna “hem intentat coordinar-nos amb altres entitats per donar ajuda a Ucraïna”. També va tenir unes paraules de record per en Xavier Muñoz i l’Antonio Franco que van ser presidents d’aquesta entitat   “i ens han deixat en aquests darrers anys”. 

Amb 33 anys AmicsUAB és l’entitat que vincula estudiant i universitat més antiga de Catalunya i la segona d’Espanya, darrera de la Universitat de Salamanca i sempre ha estat un laboratori d’idees. Malgrat tot les xifres del numero d’associats i simpatitzants de l’entitat han crescut, s’han establert noves activitats, i s’han ampliant les relacions amb associacions similars. “En aquest món canviant és molt important que AmicsUAB estigui en sintonia amb les directrius de la Universitat Autònoma de Barcelona”. Finalment va agrair la presència dels premiats, així com la seva trajectòria i aportació a la societat.

Els premiats

Premi Amics de les Biblioteques

Josep Verd Driector QUIT recull premi Biblioteques

El primer dels premis que es va entregar va ser el Premi de les Biblioteques, destinat a persones o entitats que contribueixen amb el seu patrimoni o temps a les biblioteques de la Universitat. Núria Casaldáliga, Directora del Servei de Biblioteques en Universitat Autònoma de Barcelona, va anunciar que el guanyador era el Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball, QUIT. El premi el va recollir el seu director el Prof. Joan Miquel Verd. Amb aquest guardó s’ha volgut reconèixer l’aportació que ha fet el QUIT, centre de recerca sociològica de prestigi internacional, al Dipòsit Digital de Documents de la UAB, DDD, sent el primer grup de la seva àrea en deixar en obert l’accés al material de la seva recerca. 

  "En el fons el material dipositat en el DDD és la feina de molts anys”, va reconèixer el Prof. Joan Miquel Verd tot i agraint el premi, “que és col·lectiu d’un grup de recerca” i va estendre el seu agraïment al tot l’equip de la Biblioteca de Ciències Socials.  El Quit sempre ha buscat l’equilibri entre el rigor científic d’uns estudis i la cerca d’idees  ”  

 

L'Aquarel·la d'en Ramon Ojeda, Premi Amic dels AmicsUAB2022

 

Ramon Ojeda Acuarela Premi AmicsUAB 2022

 En Xavier Coral, el conductor de l’acte va llegir un escrit d’en Ramón Ojeda, antic estudiant de l’Escola Massana, ara inscrita a la UAB i veí de l’antic Hospital de Sant Pau, on va explicar que passa sovint pel recinte de la Casa de la Convalescència i quan va rebre l’encàrrec de fer una litografia per la Festa d’AmicsUAB va tenir clar el que havia de fer. 

 Premi Col.lectiu UAB

 Josep Llados CVC  recull el premi Festa AmicsUAB 2022

El segon premi va ser el Premi Col.lectiu UAB, dedicat a entitats de la UAB que treballen per millorar el servei de la Universitat, que va correspondre enguany al Centre de Visió per Computador CVC, que entregat per Xavier Verge, representant del Consell Social de la UAB, va recollir el Prof. Josep Lladòs, Director del Centre. 

   

Xavier Verge Consell social UAB

 

Xavier Verge va afirmar que hem passat d’uns anys de confort, a uns anys de resiliència. “No saben què passarà, però ens en assortirem. I aquest és l’esperit, i ens en assortirem per que no anem sols per que intentem col·laborar amb la resta de la societat” .  En relació al premi al CVC va dir “Al llarg dels anys he anat ocupant diverses responsabilitats dins de la Universitat que m’han permès veure de prop el que han fet des del Centre de Visió per Computador i realment és una de les nostres gran joies de la corona [de la UAB]”.

Al recolir el premi, e Prof. Josep Lladòs va recordar que va veure néixer el Centre de Visió per Computador quan era doctorant i “visitaven les obres i ens movíem pels despatxos” . Ara “científicament estem orgullosos per que hem adoptat una visió de lideratge a nivell català, però també internacional .../... Podem dir que som el hub en Intel·ligència Artificial més potent en recerca i en impacte a Catalunya”.   Va agrair el premi a AmicsUAB, però “és un premi col·lectiu deixeu-me agrair a les persones que estan o que han estat al llarg dels anys al nostre centre”. 

Premi Amic dels AmicsUAB

Destinat a persones que han tingut trajectòries destacades en relació amb la Universitat i la Societat

 Carlota Solé

 Carlota Solé recull el premi Amic dels AmicsUAB

Catedràtica de Sociologia, primera dona en obtenir aquesta càtedra a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha dedicat la seva vida a la recerca sobre temes com les minories o els efectes de les migracions. En aquesta entrevista, la Prf. Carlota Sole fa un recorregut des dels seus inicis com estudiant universitària quan les dones eren una minoria a les aules, fins els darrers reconeixements que ha rebut com a Catedràtica de Sociologia. 

Carlota Solé va començar el seu discurs agraint un premi que va qualificar d’inesperat. “Per a mi ha estat un plaer treballar sota l’aixopluc de la Universitat Autònoma de Barcelona”, capdavantera en aplicar noves tecnologies per fer recerca. Tot i que s’ha bolcat més en la recerca que en la docència considera que “estar en contacte directe amb la gent jove és un privilegi”.  Les seves tres línies de recerca més importants han estat la modernització, el corporativisme i les migracions.  “Sempre he treballat sobre els immigrants, primer els interiors aquí a Catalunya i a partir dels 80 sobre la immigració extracomunitària”. 

 Josep Oliver

Josep Oliver premi Festa AmicsUAB 2022

 

Catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB. Prestigiós investigador i divulgador reconegut a través de les seves col·laboracions amb premsa, pel seu interès personal en fer arribar el coneixement al major número de persones. “Un del que sempre aprens alguna cosa, escoltem-lo en aquesta entrevista”, va dir Xavier Coral.

 "Un premi com aquest t’omple d’orgull per que és un reconeixement a la feina feta.”  El Prof. Oliver va afirmar que, ell que ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en la UAB, sempre ha “tingut present que la societat, a través dels pressupostos aprovats al Parlament, ens finança”  i per això “ens devem a la societat”. En aquest sentit va acabar agraint la “infatigable feina d’AmicsUAB de connexió de la Autònoma amb el país “. 

  Rosa Mª Calaf 

 Festa_AmicsUAB_2022_Francesc Cayuela_RosaMariaCalaf_Virginia Luzon_Xavier Verge-web.jpg

Periodista, primera dona reportera als anys 70 a TVE-Catalunya, ex-corresponsal de TVE (Nova York, Beijing, Moscou, entre altres) i una de les fundadores de TV3. “I un referent per tots el que hem estat corresponsals i en general per tots els periodistes”, va reconèixer Xavier Coral a la seva introducció. Rosa Mª Calaf ens va explicar tota la seva trajectòria i les seves reflexions sobre el periodisme en aquesta entrevista

“Tota la meva gratitud per vosaltres i pels que han decidit que avui estigui aquí” va afirmar Rosa Mª Calaf.  “Té un valor afegit aquest premi per que uneix informació i educació, que són els pilars bàsics per construir una societat sana i lliure”. Tot i reconeixent que mai ha estat fàcil, va unir la seva veu a la d’aquells que alerten que “estem construint una societat que no es basa en una opinió pública sana, rigorosa, assabentada, si no en una emoció pública dirigida .../... I el perill que el periodisme, l’ofici de periodista, s’acabi convertint en una altra cosa”.

Ricky Rubio

Jugador de la NBA que a través de la seva The Ricky Rubio Foundation ha contribuït significativament a ajudar col·lectius desfavorits i ha fet aportacions rellevants als Hospitals Universitaris Vall d’Hebron i el Germans Trias i Pujol.  Dels seus inicis i de la seva vocació altruïsta i solidària ens parla  Ricky Rubio en aquest vídeo

Va recollir el premi Esteve Rubio, pare d’en Ricky, que va manifestar el seu orgull “que al meu fill l’hagin donat aquest premi al costat d’aquestes personalitats” . També va agrair la  tasca que du a terme AmicsUAB. “Amb la meva dona sempre havien intentat ensenyar-li que és un privilegiat per fer el qui li agrada i guanyar molts diners, i sempre li havien dit que havia de tornar alguna cosa a la societat  i realment ho està tornant a través de la seva fundació”.

 Festa_AmicsUAB_2022_Francesc Cayuela_Esteve Rubio_Virginia Luzon_Xavier Verge-uab-rickyrubio foundation

 La Festa d'AmicsUAB 2022 arriba a la seva fi

virginia Luzon vice rectora de comunicacio cultura UAB

Virginia Luzón, vice-rectora de comunicació i cultura, va tancar els discursos excusant la presencia del rector i felicitant a tots els premiats i agraint les seves paraules envers la UAB.  Va ressaltar la importància d’AmicsUAB com mitjà de connexió entre universitat i societat.  “Si alguna paraula ens defineix es la de pionera, una universitat pionera  com  tots i totes  els i les premiats són pioners.” El premi també és per qui el dona i és un luxe ”tenir aquests premiats aquesta nit.  En el ben entès que es comparteixen els valors envers a la societat” .

A continuació l'actuació del Cor de Cambra de la UAB, que va fer una magnífica interpretació del “Cant dels Ocells” i de la balada “Pont sobre Aigües Turbulentes” . L’acte va acabar amb tots els presents dempeus unint-se amb el Cor per cantar l'himne universitari "Gaudeamus igitur".

 Cor de Cambra UAB Festa AmicsUAB 2022

  

Si voleu veure el resum mireu aqui 

Per veure l'acte sencer i gaudir-ne un cop més cliqueu aqui

 

 

Crèdits: 

Fotos i videos: BaleaStudio 

Texte i edició: Maite Aldazabal López