contador de visitas gratis AMICS UAB-500 anys de la primera i inesperada volta al món

500 anys de la primera i inesperada volta al món

L’acte va ser presentat i moderat pel Sr. Lluís Bogunya i Rusiñol, vocal de la Junta Directiva d’AmicsUAB i rubienc,  escollida a les darreres eleccions, qui va detallar les recerques del Prof. Hernàndez en els anys de l’arribada dels castellans i portuguesos al continent americà.

A la conferència van assistir una cinquantena de persones de totes les edats, si bé és cert que hi havia una alta participació dels membres de l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí.

Universitat Opina AmicsUAB UAB Volta al mon

 La historiografia moderna ha anat en la línia de posar context a l’historia, a anar més enllà dels mites i dels grans noms.  Un viatge com aquest és una obra coral. Per exemple, avui s’ha posat de relleu que el primer home en donar la volta al món no van Elcano i els seus acompanyants en arribar a Sevilla, si no un home d’origen indonesi, un llibert, un esclau que havia conquerit la seva llibertat, que viatjava en qualitat d’intèrpret, però que en arribar a les Filipines, va desaparèixer. En aquesta tasca contextualitzadora s’han destacat les duríssimes condicions del viatge i el tracte despòtic dels comandants.  La volta al món va ser el resultat d’una decisió d’Elcano donades els condicions dels vaixells que havien arribat a Indonèsia. Ja es sabia que la terra era rodona, però va ser el primer viatge que ho va demostrar

Universitat Opina, UAB, AmicsUAB,  Rubí

 

El Prof. Hernàndez va explicar la sort dels supervivents a aquesta aventura. També va posar en relleu la situació en que quedaven les famílies, i en especial les dones, mentre els seus homes marxaven a l’aventura a Amèrica i més enllà.  Finalment, el torn de preguntes va ser enriquidor  i molt interesant.