contador de visitas gratis AMICS UAB-RUTES
Inici > > RUTES

RUTES

 Barcelona i la Gran Guerra: sexe, drogues i jazz 

21 de maig 2016

 

 

 

El passat 2014 van començar les commemoracions del centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial, un conflicte global que va canviar el món... i Barcelona. Aquesta ruta descobreix un tros d’història de la ciutat, tan fascinant com desconegut.

 

David Revelles serà l'encarregat de guiar-vos, és periodista i col·laborador habitual del DOMINICAL d'El Periódico de Catalunya, i ja ha realitzat una sortida amb l'Associació d'Amics sobre la Barcelona maçònica.

 

Vols viure una d’espies, contrabandistes d’armes, prostitutes de luxe, revolucionaris, ballarins de tango professionals, traficants de cocaïna... a Barcelona? Si la resposta és afirmativa, aquesta és la teva ruta, un viatge en el temps a una ciutat fascinant.

 


Perquè, sabies que l’època del pistolerisme (1917-1923), que va conquerir de sang i assassinats la ciutat a la dècada dels anys 20, fou conseqüència directa de la tensió social entre la classe treballadora de la ciutat i els patrons durant la Gran Guerra? O que el Paral·lel en va convertir en la principal artèria cultural de la ciutat gràcies a les fortunes aconseguides pels industrials barcelonins, grans proveïdors de manufactures i armes per a França i Anglaterra? Per no parlar de com, per primera vegada a Barcelona, la cocaïna i la morfina es van convertir en drogues d’ús públic i desmesurat als cafès i cabarets de la Rambla del Centre del carrer Nou de la Rambla.

 


La ruta descobreix alguns dels escenaris de la ciutat durant la Gran Guerra, com els prostíbuls de luxe al Raval, el conegut en l’època com Districte V, o els escenaris, on els espies de tots els països en guerra van desplegar la seva activitat durant els quatre anys del conflicte, convertint la ciutat en un silenciós, però implacable escenari de guerra.

 


En definitiva, aquesta ruta es transforma en una postal d’una Barcelona extinta.  

 

Programa en pdf
   Fotografies


 

 


 

 

El Quixot i Barcelona

16 d'abril 2016

 

 

Aquest 2015 es commemora el IV Centenari de la Publicació de la II Part del Quixot. Amb aquest aniversari a l'horitzó, aquesta ruta urbana no només pretén sumar-se a aquesta efemèride, sinó també apropar als barcelonins una privilegiada i singular aproximació als escenaris de la novel·la a Barcelona.

David Revelles serà l'encarregat de guiar-vos, és periodista i col·laborador habitual del DOMINICAL d'El Periódico de Catalunya, i ja ha realitzat una sortida amb l'Associació d'Amics sobre la Barcelona maçònica.

El periodista en una ocasió, ja fa més de 10 anys, va tenir el privilegi d'entrevistar a casa seva el gran cervantista Martí de Riquer. Quan li va preguntar què li diria a algú que encara no hagi llegit El Quixot, l'investigador va respondre amb un mig somriure: "Doncs que encara té l'oportunitat i el plaer de llegir-lo". Amb aquestes paraules en ment, aquesta ruta està pensada per apropar als nous lectors (o aquells que ja van gaudir d'aquest plaer) a l'obra de Miguel de Cervantes però, sobretot, per viure El Quixot a Barcelona.


La ruta comença a la Catedral de Barcelona, una coordenada que permet fer una primera aproximació a la biografia de Cervantes. Seguidament, ens endinsarem al Call, on no només descobrirem el barri jueu sinó també la seva relació amb la novel·la de Cervantes. El carrer Montcada i al Pla de Palau ens brindaran altres escenaris urbans de la Barcelona Cervantes, espais en què discorren alguns dels episodis claus de l'aventura vital i literària del Quixot.


Com a colofó a la ruta, un espai de luxe: la terrassa de l'Hotel Duquessa de Cardona, un enclavament que ens permetrà imaginar l'última batalla del Quixot davant el Cavaller de la Blanca Lluna mentre assaborim una refrescant copa de cava o de vi.

 

 

 

Programa en pdf