|
El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assistit a la primera jornada sobre la llengua en el sistema d'universitats i recerca organitzada per la Generalitat, que ha tingut lloc avui al recinte històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i en el qual la consellera Gemma Geis ha anunciat la implementació d'un pla d'enfortiment del català que es comença a elaborar ara i que serà presentat el proper mes d'abril. La titular del Departament de Recerca i Universitats ha agraït als rectors de les universitats catalanes el "compromís insubornable" del sistema universitari amb la llengua, tot elogiant especialment la tasca realitzada pels serveis lingüístics de les institucions d'educació superior.
Segons Geis, el català és la llengua "d'ús majoritari en la docència universitària", tal i com demostren les dades que ha exposat el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà: un 70'5% de la docència s'imparteix en català, enfront d'un 26'8% de castellà i un 22'1% de terceres llengües. Les xifres, segons ha aclarit, no sumen un 100% perquè s'ha de tenir en compte l'oferta d'assignatures en diferents llengües. En aquest sentit, Quinquillà ha explicat que el 73'9% de les assignatures s'imparteix en català, un 72'2% en castellà i un 5'5% en terceres llengües.
La consellera ha reflexionat que, tot i aquestes dades, "hi ha marge de millora" i per això la Generalitat impulsarà el pla d'enfortiment anunciat avui que serà "bastit", segons ha explicat, a partir del Comrpomís contra la crisi educativa subscrit per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i el moviment estudiantil. Els objectius del pla són "fer plenament efectiu" l'ús del català com a "llengua vehicular", "garantir els drets lingüístics" de la comunitat universitària i alhora el "dret a rebre l'ensenyament en català", "millorar les competències lingüístiues" d'alumnat i professorat, "incrementar" l'ús del català a la recerca i la transferència i "enfortir els vincles" del sistema universitari entre els territoris de parla catalana.
L'acte, que ha comptat amb l'assistència d'una àmplia representació d'institucions culturals i lingüístiques, així com del teixit associatiu universitari, ha inclòs també la intervenció del secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, i dos debats en què han participat membres del món acadèmic, de l'alumnat universitari i dels sectors periodístic i associatiu.
Consulta la notícia original a la sala de premsa de la UAB