|
El Centre de Visió per Computador (CVC), que dirigeix Josep Lladós, vocal de la Junta Directiva d’AmicsUAB, entre d’altres, s’ha adherit a la Deep Tech Talent Initiative de l’European Institute of Innovation & Technology (EIT) amb l’objetiu de recolzar el desenvolupament de més formació i potenciar les carreres de Deep tech (tecnología profunda).
El CVC, la Universitat de Ciències Aplicades de Tampere i la Universitat Tècnica de Cluj-Napoca, juntament amb les companyies tecnològiques Abodoo, Generation, Intel Corporation i JA Europe, han estat les primeres organitzacions en adherir-se a la Deep Tech Talent Initiative de l’EIT per al desenvolupament de cursos i formacions que contribuiran a accelerar les carreres de tecnologia profunda (deep tech).
¿Què és la Deep Tech Initiative?
La Deep Tech Talent Initiative inclou a una combinació de proveïdors de formació, patrocinadors financers, empreses i socis sense ànim de lucre i del sector públic per dotar als estudiants d’habilitats tecnològiques i capacitats que els permetrà donar solucions als reptes globals més importants.
La Deep Tech Talent Initiative de l’European Institute of Innovation & Technology (EIT) té la finalitat de formar un milió d’europeus en habilitats de tecnologia profunda i emprenedoria fins l’any 2025. Per això, l’EIT incorporarà la seva xarxa nous socis a fi de desenvolupar cursos i formacions en els camps més innovadors a l’avantguarda de les indústries més punteres.
Es desenvoluparan programes disponibles per a un ampli ventall d’alumnes, des de secundària fins a educació superior, passant per persones que cerquen un desenvolupament professional. L’EIT i els seus socis volen promoure la igualtat de condicions per als grups desfavorits i poc representats en el món de la tecnologia i els negocis, especialment les dones.
La Deep Tech Talent Initiative de l’EIT, presentada per Mariya Gabriel, comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha qualificat «com a insígnia de la nostra Nova Agenda Europea d’Innovació, la Deep Tech Talent Initiative de l’EIT ajudarà a situar Europa a l’avantguarda del desenvolupament de la tecnologia necessària per als elements essencials de la transició verda i digital. Els avenços aconseguits en només uns mesos demostren que l’EIT és el vehicle perfecte per crear els millors programes de desenvolupament de talent, en gran part per la seva capacitat de mobilitzar la seva xarxa inigualable de socis a Europa i més enllà».
L’objectiu a llarg termini és augmentar la innovació europea destinada a lluitar contra el canvi climàtic, crear nous sistemes agroalimentaris, construir ciutats més habitables, etc.
El paper del CVC a la Deep Tech Talent Initiative
El CVC és un centre sense ànim de lucre creat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al Campus de Bellaterra i orientat a la recerca en visió per computador. Des de la seva fundació al 1995 sempre ha dut a terme investigacions d’avantguarda amb l’objectiu de potenciar la capacitat i la transferència de coneixement a la societat a través d’aplicacions pràctiques de les seves recerques o col·laborant amb empreses, tant grans multinacionals com pimes locals.
«La visió per computador, la intel·ligència artificial (IA) en imatges i vídeos, té un impacte cada cop més gran a les nostres vides, amb solucions per als reptes de diagnòstic d’imatges mèdiques, conducció autònoma, processos industrials, mitjans de comunicació i cultura, i molt més. Seguint l’encoratjament de la comissaria Gabriel, tenim el compromís de formar part del lideratge de la UE en les pròximes dècades, formant professionals amb els més alts estàndards de qualitat, en l’horitzó d’una IA socialment acceptable per a tothom», afirma el doctor Fernando Vilariño, professor del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i director associat de CVC.
En aquest sentit, el Centre de Visio per Computador oferirà, dins de la Deep Techn Talent Initiative, accions formatives sobre IA i habilitats emprenedores mitjançant la coordinació de l’Artificial Intelligence Research Alliance (AIRA), dins de l’Estratègia d’IA de Catalunya; la coordinació de la Xarxa RDI-IA, xarxa per a la valorització i transferència de tecnologies d’IA a Catalunya; la coordinació del Node d’IA del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), juntament amb el Centre of Innovation for Data tech and AI (CIDAI), i la col·laboració en els programes educatius d’IA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), com el grau en Intel·ligència Artificial, el màster en Visió per Computador, el programa de doctorat i els cursos d’emprenedoria en IA.
Està previst que el CVC formarà uns 730 estudiants, a la vegada que fomentarà la generació de nous perfils laborals altament qualificats en IA.