|
Fa un any que va néixer Solivid, un projecte d’investigació i divulgació que té per objectiu construir un mapa col·laboratiu i un banc de recursos en línia sobre les iniciatives solidàries en temps de COVID-19. Des del seu llançament l’abril de 2020, la xarxa ja ha identificat a prop de 3.000 iniciatives solidàries a 28 països del món.
Les iniciatives recollides es poden consultar en una plataforma digital on apareixen distribuïdes en un mapa, i identificades segons el seu àmbit d’actuació: economia i treball, cultura, assistència a malalts i producció de material sanitari, consum i alimentació, suport a la gent gran, etc. L’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB és un dels 34 grups d’investigació que formen part d’aquest projecte col·lectiu, que inclou a experts i investigadors d’una dotzena de països d’Europa i Amèrica Llatina.
Des del Màster Oficial en Polítiques Socials i Acció Comunitària, hi ha hagut membres del professorat vinculats al projecte des del principi. Alguns estudiants també van participar en el projecte aportant informació sobre algunes iniciatives localitzades en els seus llocs d’origen, sobretot per Espanya i Llatinoamèrica.
Reptes i propòsits de Solivid, un any després
El passat 12 de març, els grups de la UAB vinculats al projecte van organitzar la jornada en línia “Solivid: Acció col·lectiva davant la crisi sanitària i social” on es van presentar els resultats obtinguts per la xarxa al llarg de l’any.
Són diversos els membres del professorat del Màster en Polítiques Socials que van intervenir. Oriol Nel·lo, director del Grup d’Estudis Energia, Territori i Societat, va fer un repàs de la trajectòria de Solivid, un projecte que neix i creix de “l’entusiasme i solidaritat” de tots els seus integrants. Ricard Gomà, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, va fer una introducció sobre alguns conceptes i marcs teòrics que han permès entreveure en la pandèmia un “context d’oportunitat” per a les accions comunitàries urbanes.
El director de l’IGOP, Ismael Blanco, va explicar els reptes i dificultats durant el primer any de la “xarxa autogestionada” Solivid, i noves oportunitats de futur per al projecte. També va presentar un article publicat amb Oriol Nel·lo al març, on narren els reptes de la pandèmia en matèria de governança i defensen que l’auge en l’acció comunitària a les ciutats és “una gran oportunitat que els governs urbans haurien d’aprofitar”.
Alguns dels grups d’investigació de Solivid van exposar la diversitat de tipus d’iniciatives solidàries i el seu impacte en els seus territoris. En l’àmbit estatal, es van presentar alguns casos d’estudi de València, Madrid, el País Basc i Navarra; i pel que fa al vessant internacional, diversos representants d’universitats europees i llatinoamericanes van parlar sobre alguns territoris de Portugal, Itàlia, Brasil, Xile, Bolívia, Colòmbia o Argentina.
La sessió va servir per reforçar la intenció d’aquesta xarxa internacional a seguir teixint coneixement al voltant d’aquestes iniciatives solidàries, per exemple estudiant la seva continuïtat temporal segons l’evolució de la pandèmia, o veure si esdevindran o no “embrions de transformacions més amples”.
Més informació a la sala de premsa de la UAB.