contador de visitas gratis AMICS UAB-Festa AmicsUAB 2021, una emotiva trobada

Festa AmicsUAB 2021, una emotiva trobada

Els darrers anys ens hem vist envoltats per una situació totalment nova i desconeguda que ha afectat de manera molt personal a tothom. La Covid-19 ens ha deixat un panorama d’incertesa i preocupació davant la gran crisi sanitària que ha viscut, i encara està vivint, el món en qüestió de dos anys. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), una de les institucions públiques que va voler contribuir, en la mesura de lo possible, a la lluita contra la pandèmia mundial, va sofrir, no fa més de dos mesos, un atac informàtic que va deixar l’activitat docent aturada. 

Una de les grans habilitats innates que té l'ésser humà és el poder d’adaptació a la situació. Positivament, els desafortunats esdeveniments han suposat un punt important perquè la societat demostri la seva capacitat de regeneració davant una difícil situació. 

AmicsUAB també s’ha volgut sumar al canvi. La Casa Convalescència de Barcelona va ser testimoni del commemoratiu acte, la tarda del 18 de novembre, i es va omplir la Sala Magna, tant dels nostres socis com de personalitats importants de la UAB. Com de costum, la Festa AmicsUAB 2021 ha comptat amb la participació de professionals de diferents sectors als quals ha guardonat per la seva funció a la societat. Un dels petits canvis, envers altres anys, ha sigut fer un reconeixement a tots aquells sanitaris de l’esfera de la UAB que han ajudat durant els dos primers anys de pandèmia.

Arcadi Oliveres, Maite Paramio, Berta Gutiérrez, el Sincotró ALBA i Bonaventura Bassegoda van premiats, principalment, per la seva trajectòria en relació a la Universitat i la Societat. 

 

“Un emotiu missatge”

“Benvinguts de nou a la Festa AmicUAB, ens tornem a veure les cares” Així va obrir l’acte en Pere Bosch, presentador de Els matins de TV3 i presentador de la festa. Seguidament es va fer un petit reconeixement a la figura d’Antonio Franco, antic president d’AmicsUAB i reconegut periodista arreu del país. L’emotiu missatge que va regalar Albero Franco, germà d’Antonio, va emocionar els assistents. “Em sento orgullós d’haver format part d’aquesta associació” Així va culminar el seu discurs en memòria del seu germà. 

Després del, ja tradicional, discurs del president d’AmicsUAB Francesc Cayuela on va recordar els nostres principis i missió com a entitat. Finalment, va voler acabar el discurs fent una petita reflexió sobre el paper d’AmicsUAB a la societat: “En reflexió a la carta que ha llegit l’Alberto Franco, el que m’ha vingut al cap és que nosatres, tot i que fem activitats en el dia a dia, hem d’intentar tenir una visió de futur i realitzar les nostres activitats en funció d’on volem acabar, pensant en el futur. I tot això sense vosaltres no seria possible”.  

 

“L’esperada entrega de premis”

El premi Amic dels Amics, entregat per la Núria Casaldàliga - directora del Servei de Biblioteques de la UAB-, va ser atorgat a Bonaventura Bassegoda, catedràtic d’història de l’art a la UAB des del novembre del 1998,  per fer aportacions destacades a les biblioteques de la universitat. “Rebre aquest premi per mi ha estat una gran sorpresa” va afegir Bassegoda per iniciar el seu discurs d’agraïment on recordava la seva funció com a catedràtic a la universitat. 

La gran tasca dels hospitals durant aquests dos anys de pandèmia ha sigut molt important per a la societat. Per aquest motiu, des d’AmicUAB hem volgut fer un homenatge a tota l’esfera hospitalària de la UAB per agrair la seva participació i esforç durant la pandèmia de la Covid-19. En Vicent Fonollosa, degà de la Facultat de Medicina de la UAB, va poder fer un petit discurs on va agrair a tots els estudiants i professors de la facultat la professionalitat i dedicació que han hagut de demostrar durant aquests complicats moments.

Com a cada edició de la festa, es guardona als premiats amb una il·lustració única. Aquest any, han sigut creats per Alicia Jiménez, il·lustradora, dissenyadora gràfica i exalumna de la UAB. Les seves creacions busquen transmetre sentiments i emocions a través del disseny. Ella treballa amb tècniques de dibuix tradicionals així s'aconsegueix resultats que expressen personalitat, naturalitat i, sobretot, molt d'afecte. 

 

 

El premi Col·lectiu UAB ha sigut atorgat al Sincotró ALBA, la infraestructura científica de tercera generació més important de la regió mediterrània. És un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum i permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials per estudiar les propietats. Caterina Biscari, directora del Sincotró ALBA, va recollir el premi en nom de tots els treballadors de la infraestructura. Va voler dedicar unes paraules d'agraïment als treballadors d’ALBA reivindicant la gran tasca diària que realitzen. 

Berta Gutiérrez, antiga directora de l’ICE, va rebre el premi Amics dels Amics per la seva trajectòria destacada en relació a la Universitat i la Societat. “En Barcelona encontré una ciudad abierta, dinámica y solidaria. Una ciudad impulsora de proyectos diversos y rica en todo el aspecto cultural. Hay un proverbio que dice: un pueblo al que solo llegue un camino, no vayas, no es un buen pueblo. Barcelona tenía muchos caminos y espero que los siga teniendo”. 

Un dels premis més esperats i emotius de la nit va ser atorgat, in memoriam, a Arcadi Oliveres. Va ser un economista i activista català, referent dels moviments socials. Va participar en nombroses lluites a favor de la pau, la justícia social i els drets dels pobles, i va ser un promotor perseverant de les finances ètiques. Un vídeo homenatge va obrir l’entrega del premi i Bernat Oliveres, fill d’Arcadi, va acudir a l’acte en nom del seu pare per recollir l’obsequi. 

 

Maite Pramio, directora del grup de recerca de Biotecnologia Embrionària de les Espècies Ramaderes, va ser guardonada amb el premi Amic dels Amics. “És el premio que más ilusión me hace porque realmente me he sentido vinculada a la Universidad Autónoma de Barcelona. Para mi esta universidad no sólo era mi lugar de trabajo, era mi vida”. 

Finalment, arribant les deu de la nit, el Cor de Cambra de la UAB va tancar l’acte. Des d’aquí volem agrair la seva participació, com cada any.